Vitaminer och mineraler

Vitamin - och mineraltillskott

Efter en fetmaoperation tar kroppen inte längre upp vissa näringsämnen i magen och tarmen. Det beror på att ett stort område av mag-tarmkanalen är urkopplat och alltså inte har någon kontakt med maten du äter. Därför sätts alla patienter in på receptbelagda kosttillskott, då det är mycket enklare att förebygga näringsbrister än att korrigera dem i efterhand. 

Idag finns även specialkomponerad multivitamin för gastric bypass och gastric sleeve opererade personer. Då finns allt i en tuggtablett alternativt i ett pulver som löses i vatten, har du valt tuggtabletter tas dessa 3 st/dag fördelat jämt över dagen. Har du valt brustablett tas 2 st/dag. Du ska vänta i en månad efter operationen innan du börjar ta dessa. OBServera – dessa kan bara köpas på www.baricol.se alt telefon 031 333 44 33.

Det är viktigt att du får in en vana att ta dina tillskott så du undviker olika brister i framtiden såsom,

Vitamin B12

Vitamin B12 aktiveras i magsäcken av ett ämne som heter Intrinsic Factor (IF). Efter en gastric bypass är magsäcksytan för liten för att ämnet IF ska kunna aktivera det B12 som kommer från maten du äter. Därför behöver du tillskott av vitaminet.

Kalcium

Kalcium tas upp i tunntarmens första del. Denna del av tarmen är efter en operation förbipasserad och har inte kontakt med maten. Det gör att du behöver ta kalcium i tablettform livet ut. Kalcium behövs för att bygga upp skelettet. Har man brist på kalcium kan man på sikt drabbas av benskörhet.

D-vitamin

D-vitamin arbetar tillsammans med kalcium. D-vitaminet hjälper kalcium att bygga upp skelettet. Här i Norden har befolkningen låga D-vitaminvärden, troligen för att vi får för lite solljus under vinterhalvåret. Vitaminet tas upp i den del av tarmen som inte längre har kontakt med maten. Därför behöver du D-vitamintillskott livet ut.

Övriga vitaminer och spårämnen

Det finns många så kallade spårämnen som har viktiga funktioner i kroppen. Normalt tar man upp nästan all näring från maten vi äter. Efter en fetmaoperation blir portionerna mindre, vilket gör att man får i sig mindre av alla vitaminer, mineraler och spår- ämnen. En multivitamin- och mineraltablett varje dag är en garanti för att man får i sig dagsbehovet av dessa ämnen. Som opererad ska du äta en sådan varje dag, livet ut.

Järn

Järn har många viktiga funktioner i kroppen. Framförallt finns järn som en komponent i hemoglobin, som transporterar syre till alla kroppens celler. Har man för lite järn i blodet kan man känna sig väldigt trött, bli andfådd av ytterst lite ansträngning och man kan bli blek. Både män och kvinnor som genomgått en fetmaoperation behöver äta en järntablett per dag på grund av att upptaget av järn försämras efter operationen.