Viktig information

Här hittar du information om både komplikationer efter operation, men också andra saker som du kanske går omkring och funderar över. Diskutera gärna detta under dina återbesök. Du kan också kontakta oss.

OBSERVERA - BLIR DU AKUT DÅLIG SÅ SKA DU KONTAKTA AKUTEN PÅ NÄRMASTE SJUKHUS.

Laktos

Fettkänslighet

Sötsug

Dumping

Nya smaker

Vatten

Alkohol

Rökning

Buksmärta

Tarmfunktion

Överskottshud efter viktnedgång

Preventivmedel

Trötthet

 

Laktos

En del patienter besväras av knip, gaser och diarré, vilket kan bero på intolerans mot laktos (mjölksocker). Det är en konsekvens av att det finns mindre av ett enzym (laktas) som bryter ner mjölksockret i den delen av tarmen där maten nu landar. Om du känner magknip eller uppblåsthet av mjölk, prova hellre fil eller yoghurt och välj laktosfri mjölk.

Fettkänslighet

En del patienter upplever att tarmen blir känslig för fet mat. Vissa reagerar även på små mängder fett. Är man fettkänslig märker man oftast det genom att avföringen blir ljusfärgad, lös och kanske svår att spola ner. Det kan även yttra sig som att man måste gå på toaletten väldigt snabbt efter måltiden. Det är viktigt att du känner efter hur magen reagerar när du äter nya livsmedel, och lära dig att utesluta det du inte tål.

Sötsug

En del patienter berättar att deras sötsug är som bortblåst efter operationen. Det brukar vara en välkommen effekt, då godis och andra sötsaker inte ger kroppen någon näring, men mycket kalorier. Andra beskriver att sötsuget blir starkare, även hos patienter som inte alls varit förtjusta i söta smaker tidigare. Om man upplever ett ökat sötsug kan det bero på att man äter för sällan. Ta upp problemet med din dietist på dina återbesök, så får du hjälp att hitta rätt.

Dumping

Ca 70 % av all som opereras med gastric bypass får någon gång dumping i mer eller mindre grad. Dumping inträffar när kolhydratrik föda når tunntarmen för snabbt eller i för stor mängd. Dumping kan yttra sig som matthet/trötthet, illamående, svettning, hjärtklappning eller kramp i mellangärdet. Dumping är inte farligt och går över efter en stund. Sätt dig bekvämt eller lägg dig ner och vila ett tag. Det brukar gå över efter 15-30 minuter. Har man mycket problem med dumping gäller det att lyssna på kroppen för att kunna undvika det i framtiden. Oftast handlar det om att det går för snabbt när man äter, eller att man ätit för mycket. Om maten är söt eller innehåller mycket snabblösliga kolhydrater är det lättare att få dumping även av små mängder mat. Exempel på livsmedel som ofta ger dumping är; godis, söta drycker, vitt bröd, pulvermos, snabbmat, glass, korv etc.

Nya smaker

En del upplever smakförändringar under några veckor efter operationen. Vissa patienter tycker att kaffet smakar ovanligt beskt eller att saften smakar ovanligt sött efter operationen. Det är helt naturliga reaktioner efter denna typ av kirurgi, och är oftast övergående. Men, en del patienter som tidigare varit kaffeälskare drar ner på sin konsumtion. Och patienter som tidigare varit förtjusta i söta drycker har inte alls smak för det längre. Hur just du reagerar är svårt att svara på i förhand. Men, om du tycker att kaffet smakar annorlunda på avdelningen så är det inte något fel på det.

Vatten

Som opererad kan det vara svårt att dricka stora mängder vätska i taget. Vissa patienter tycker att för många klunkar på raken spänner i magen. Detta är något som vanligtvis går över med tiden. För att få i sig tillräckligt med vätska efter operationen är det viktigt att man dricker små mängder under hela dagen. Eftersom du äter mindre utav mat efter en operation får du också i dig mindre utav vätska. Vi rekommenderar att du ska dricka minst en liter vatten under dagen. Ska du träna behöver du minst en halv liter till. En del tycker att just vatten känns trögt att dricka. I de flesta fall brukar det gå lättare om man låter vattnet bli rumstempererat innan man dricker. Du kan också prova att smaksätta med citron eller lime för att få lite variation.

Alkohol

Efter operationen kommer du vara mer känslig för alkohol, eftersom alkoholen snabbare kommer ut i blodet. Troligen blir du mycket snabbare och kraftigare påverkad än du blev innan operation/än oopererade personer. Så kom-i-håg att vara försiktig när du dricker!

Rökning

Inför operationen ska du sluta röka, vilket leder till att du minskar riskerna för att drabbas av komplikationer i samband med operationen. Det är viktigt att du fortsätter vara rökfri efter operationen då även detta påverkar ditt resultat.

Buksmärta

Direkt efter operationen kan man ha lite ont i magen, det är helt normalt. Däremot ska man inte ha alltför ont, och man ska heller inte ha ont i magen när det gått 2-3 veckor efter operationen. Har du besvär med buksmärtor vill vi att du kontaktar obesitascentrum för rådgivning och om var du ska vända dig för att få hjälp. Om det är helg ska du ringa Sjukvårdsupplysningen på nr 1177 för vägledning. Blir du akut försämrad ska du söka dig till närmsta sjukhus!

Tarmfunktion

Det är inte ovanligt att magen blir lite trög den första tiden. Behandlingen med LCD- kost och den första veckan på flytande kost innehåller inte särskilt mycket fiber, vilket gör att magen kan bli trögare och det blir färre toalettbesök. Om du behöver hjälp på traven rekommenderar vi Lactulos, som finns receptfritt på Apotek. Vissa magar kan bli lösare efter operationen. Omkopplingen av tarmen gör att magsafter blandas med maten på ett annat sätt, och det kan ta en tid innan magen har stabiliserat sig. Har du besvär med diarré ber vi dig kontakta någon i teamet för vägledning.

Överskottshud efter viktnedgång

Efter överviktsoperation och stor viktnedgång kan man få överskottshud. Det går inte att förutsäga innan överviktsoperationen vem som kommer att få överskottshud utan det är något som både unga och äldre, och både tjejer och killar kan få.  De kroppsdelar som man oftast får besvär från är magen, brösten, armarna och på insidan av låren. Överskottshuden kan bland annat ge irritation, klåda, eksem och dålig lukt i hudvecket och den kan göra det svårt att vara fysisk aktiv. Det kan också vara svårt att hitta kläder som passar eftersom överskottshuden är i vägen.

Det finns ingen forskning som visar att man kan förebygga eller behandla överskottshud med träning eller speciella krämer. Det enda som hjälper är en plastikkirurgisk operation. I Västra Götaland får man en operation av överskotthud på magen om man uppfyller följande kriterier: hudöverhäng som är mer än 3 cm, BMI under 30 kg/m2, man ska vara viktstabil i minst sex månader och man skall vara helt rökfri. Man kan få hjälp av läkare på vårdcentralen att skriva remiss eller så kan man skicka in en egenremiss som finns på Sahlgrenskas/plastikkirurgens hemsida.

Preventivmedel

I samband med operationen får man inte äta p-piller. Inför operationen ska du sluta ta p-piller gärna 4 veckor före operationen och du kan börja igen tidigast 4 veckor efter operationen. Vid utebliven menstruation börjar du med p-piller igen första blödningsdagen. Fertilitet ökar i samband med att du går ner i vikt vilket leder till att du har lättare för att bli gravid. Man tror också att kroppen ibland kan ta upp vissa mediciner sämre efter operationen, dvs. att p-piller inte är lika effektiva för den som är opererad jämfört med någon som inte är det, därför är det bättre att du väljer ett annat preventivmedel, idag rekommenderas ofta hormonspiral, även kondom är ett bra preventivmedel som också skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar.

Trötthet

Första året efter operationen är det många som upplever sig trötta och detta är helt normalt och detta brukar gå över när vikten är mer stabil.